SON DAKİKA
Hava Durumu

İNCİRİN VAROLUŞ HİKAYESİ

Ordu’da çok sevilen incir meyvesi yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2023 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2023 14:14
Kaynak: Haber Merkezi
İNCİRİN VAROLUŞ HİKAYESİ

İncir, dünya var olduğundan bu yana bilinen bir meyvedir. Ağustos ayı ile birlikte pazar tezgahlarında boy gösteriyor. Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği bu topraklarda incir ağacının neredeyse bin derde deva doyumsuz meyvesinin varoluş öyküsünü biliyor musunuz?

İncir nasıl yetişir çoğumuz bilmeyiz ancak altında insanoğlu ve doğanın uzun uğraşları olduğu bir sır değil. Hani o meşhur şarkıda olduğu gibi, 'incirler olana kadar kal'... İncir ağacı bildiğiniz başka ağaca benzemez oldukça sıra dışı bir ağaçtır. Diğer ağaçlar gibi çiçek açıyor ancak onu diğerlerinden ayıran çiçeklerini dışarıya değil, kabuğunun içine doğru açması.
 İncirin ağaçtaki ilk hali çiçek. Lezzeti bir meyve haline gelmesi için tozlanması gerekiyor. İncir çiçeği aslında incirin ta kendisidir. Yani meyvenin kapalı ve oldukça sert hali. Çiçek diye adlandırdığımız bu kısım kabuğun altında görünmez ve erişilmez durumda. Şimdi onu bir meyve haline getirmek lazım, nasıl mı? Kesinlikle 'ilekleme' yaparak...
DOĞA İŞ BAŞINDA
İncir meyvesindeki değişimin adı 'ilekleme' işlemi ile başlıyor. Meyvenin oluşması için her çiçek gibi tozlanması gerekiyor. İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki (erkek incir) çiçek tozlarının 'ilek arıcığı' tarafından incire taşınması gerekiyor. Yani doğa iş başında... Lezzetli bir incirin sırrı kesimlikle ilekte saklı. İlekleme, istenilen özelliklere sahip ağacın erkek meyvesinin dişi ağaca asılması ile sağlanıyor. Erkek incirin cazibesine kapılan ilek arıcıkları bu ağacı kısa sürede sarıp tozlanmasını sağlıyor. Böylece lezzetli meyveler, farklı bir ağaçta da yetiştirilebiliyor. Kısaca, ileğin yakınında incir ağacı yoksa, incir ilek ağacından uzaksa o tozlamanın olması da asla mümkün değil.
İLEKLEME NASIL YAPILIYOR?
İlekleme işlemi için genelde sabah saat 5'te kalkılıyor, güneş doğmadan ağaçlardaki ilekler yani erkek incirler toplanıyor. Üreticiler genellikle ilk önce bir iki tane ileği ağacın üç yönüne asıyor. Bir hafta sonra işlemi tekrarlıyor Neden mi? Çünkü bir taraftan yeniden doğuşlar devam ediyor. Onların da tozlanması gerekiyor. Tutan ilekler artık kendi yeşil renginden açık renge doğru dönmeye başlıyor Tutmayanlar ise dökülüyor. Ağaçlara asılan ileğin işi üçüncü haftadan sonra bitiyor ve artık sabırsızlıkla yeni yılın incirinin yetişmesi için beklenmeye başlanıyor. İncirin meyve olmasında önemli bir yere sahip polenleri diğer meyvelere taşıyan ilek arılarının sonu ölümle biten acı hikayesine de sizlere aktaralım.
Doğa kanunları kesinlikle sorgulanamaz. Doğanın işleyişi bazen bizleri şaşırtsa da her ölüm aslında binlerce doğum anlamına gelebiliyor. İlek arısı da incirin oluşmasını aslında canı pahasına sağlıyor. İncire larva bırakmaya ayağında polenle gelip, tepedeki delikten kabuğu aşıp içeri giriyor. Girerken çoğunun kanatları kopuyor. Yani artık onlar için incirin içi son nokta. Larvalarını bırakırken inciri de tozluyor. Küçük ilek arıları incirden çıkarken anne, içinde kaldığı incirin enzimleriyle yok oluyor. Küçük ilek arıları ise dişi incir ağacında tozlanmayı sağlayıp lezzetli incirin oluşumu için gereken ortamı yaratıyor... İncir çekirdeği ne kadar küçüktür değil mi? Kırgınlarımızı, kavgalarımızı bile 'incir çekirdeğini doldurmayacak kadar' diye tarif ederiz. Küçücük çekirdeğin yüzyıllara meydan okuyan ağacı ve onun muhteşem meyvesi 'incir' insanlık var olduğu sürece hep olacak belki de bizden sonra bile.
İSLAM'DA CENNET MEYVESİ
KUR'ÂN-I KERÎM'DE hem dünya hem de ahiret hayatı bağlamında yedi çeşit meyveden söz edilmiştir. İncir, hurma, üzüm, zeytin, nar, muz ve kiraz ile birlikte bun meyveler arasında yer alır. İncirin adının verildiği Tin Suresi'nde geçen "İncire ve zeytine andolsun" ayetinde Allah'ın incire "andolsun" şeklinde yemin etmesi, İslam'da incirin önemini gözler önüne serer. Ayrıca Hz. Muhammed de incirin cennet meyvelerinden biri olduğunu belirterek onu şu şekilde methetmektedir: "İncir yiyin. Eğer Cennet'ten inen bir meyve söyleyecek olsaydım, bunun incir olduğunu söylerdim." Hristiyanlık inancında ise incir ilim sahibi gibi görünüp boş olan din adamlarını temsil eder..
MİTOLOJİDE İNCİR
MITOLOJIK metinlerde incir meyvesi ve ağacı oldukça önemli bir yer tutar. Grek mitolojisinde incir, Dionysos ile ya da bereket tanrısı Priapos ile ilişkilendirilmiş. Dionysos'un şarapla başı döndüğü bir anda aşık olduğu güzel periyi, incir ağacına dönüştürmüştür. Eski Romalılar da incire değer vermiş ve imparatorlukları boyunca incirin Akdeniz'e yayılmasını sağlamışlardır.

Haber;İslam DURAN

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.