SON DAKİKA
Hava Durumu

TORUN: “DALDAKİ FINDIĞA FİYAT BİÇMEYE KALKMAYIN”

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun açıklanan 2024 yılı tahmini fındık rekoltelerine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 13:23
Kaynak: Haber Merkezi
TORUN: “DALDAKİ FINDIĞA FİYAT BİÇMEYE KALKMAYIN”

Torun: “Fındık hasadının başlamasına daha 3 ay var, kokarca istilası var, iklim değişikliğinin fındığa olumsuz etki etmesi bekleniyor ama bu yıl yine rekolte manipülasyonu tam gaz başladı. Defalarca anlattık yine anlatalım. Tahmini rekolte üzerinden fındık fiyatlarında manipülasyona gidiliyor. Rekolte yüksek kabul edildiğinde fındığın fiyatı düşüyor, gerçek rekolte ortaya çıktığında fındıkçı doğal olarak zarar ediyor.” dedi.

Milletvekili Torun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Fındık hasadının başlamasına daha 3 ay var, kokarca istilası var, iklim değişikliğinin fındığa olumsuz etki etmesi bekleniyor ama bu yıl yine rekolte manipülasyonu tam gaz başladı. Defalarca anlattık yine anlatalım. Tahmini rekolte üzerinden fındık fiyatlarında manipülasyona gidiliyor. Rekolte yüksek kabul edildiğinde fındığın fiyatı düşüyor, gerçek rekolte ortaya çıktığında fındıkçı doğal olarak zarar ediyor. Rekolte tahmini kulağa geldiği kadar masum değil neden mi? Fındığın anavatanı olan Doğu Karadeniz tarih boyunca, dünyada en çok fındık üretilen bölge olmuştur. Serbest piyasa ekonomisi kuralları gereğince fındık için Türkiye’nin belirlediği fiyat dünya fındık fiyatlarını belirler. Elimizde böylesine bir güç olduğu halde yıllardır fındığa düşük fiyat verilerek üreticiye zarar ettirilmekte, başka birilerine kar ettirilmektedir.” diye konuştu.

“PİYASA PAYIMIZ YÜZDE 80’DEN, YÜZDE 60’A DÜŞÜRÜLDÜ”

Bu yıl ilk tahmini rekolte açıklamasının 15 gün önce, 7 Mayıs’ta Kanada’da başlayan Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde yapıldığını ifade eden Torun: “2024-2025 sezonunda fındık üreticisi ülkelerin toplam rekoltesi 1 milyon 349 bin 200 ton olacakmış, Türkiye’nin rekoltesi 785 bin ton imiş ve piyasa payı yüzde 58 olarak hesaplanmış. E ne var bunda diye soracak olursanız: Türkiye’nin fındıkta piyasa payı 90’lı yıllara kadar yüzde 80 seviyelerindeydi. Fındık düşmanı politikalar ile piyasa payımız yüzde 60’lara kadar düştü. Şimdi tarihte ilk kez fındık payımızın yüzde 60’ın altına ineceği iddia ediliyor. Bu manipülasyonlara itibar edilmeye devam edilirse bizim fındığımızın fiyatı yakın gelecekte Washington’da, Roma’da veya Toronto’da belirlenecek.” şeklinde konuştu.

“REKOLTE BAHANESİYLE FINDIK FİYATLARI MANİPÜLE EDİLİYOR”

Daldaki fındığa fiyat biçmeye kalkılmaması uyarısında bulunan Torun: “Fındık kurtları sizleri dikkatle izliyoruz. Kimse daldaki fındığa fiyat biçmeye kalkmasın. Fındıktan geçimini sağlayan yüz binlerce insanımızın varlığı unutulmasın. Çocuklarımızın nafakasını kimselere yedirmeyiz.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.