SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİ SEZONUN İLK REKOLTE TAHMİNİ GELDİ

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, kahverengi kokarcanın bölgede yayılarak tehdidinin artırdığını belirterek, “Önlem alınmazsa fındıkta 150 bin ton civarında bir zarar olabilir.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
YENİ SEZONUN İLK REKOLTE TAHMİNİ GELDİ

Ordu başta olmak üzere Karadeniz'de bir çok il geçimini yeşil altın fındıktan sağlıyor. Üreticilerin korkulur rüyası haline gelen kahverengi kokarca fındık rekoltesi ciddi tehdit ediyor. Bu tehditinin 1 ay erken görülmeye başladığını belirten Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk fındık üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. Arslantürk, “Kahverengi kokarca böceği normalde mayısın birinci haftası ya da ikinci haftası çıkıyordu. Ama bu yıl iklim şartlarının aşırı derecede sıcak gitmesiyle artık kahverengi kokarca erkenden sahada yayılmaya başladı.” diye konuştu.

“ANORMAL DERECEDE ÇOĞALDI”

Kahverengi kokarcanın normalde mayısın ikinci haftasından itibaren yumurtasını bıraktığını kaydeden Arslantürk: “Şimdi bu mayısın başında yumurtaları da çıkmış olacak. Çok büyük bir yayılımı var ve gelen ihbarlardan da şunu söyleyebiliriz ki; anormal boyutta çoğaldı. Bu da demek oluyor ki, bu yıl geçmiş yıllara göre verdiği zararın en az dört beş katı daha fazla zarar verecek. Amerikalı bilim insanları, 'bu böcek dünyaya gelmiş en zararlı tarım zararlısıdır' diye bahsediyor. Türkiye'de de bunun önleminin daha önceden alınması gerekiyordu” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.