SON DAKİKA
Hava Durumu

#Un

Fatsa Gazetesi - Un haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Un haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

SÖKE, ANADOLU 500 LİSTESİNDEKİ YERİNİ GÜÇLENDİRİYOR Haber

SÖKE, ANADOLU 500 LİSTESİNDEKİ YERİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Geçen yıl listenin 340. sırasında yer alan Söke, listede 107 basamak birden yükselirken Aydın’ın da en büyük 4. firması olarak listede yer aldı. 1963’den beri üretim yapan ve her 10 kişiden 9’unun memnuniyetle kullandığı Söke, Ekonomist dergisinin her yıl gerçekleştirdiği “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasında sıralamaya girerek Anadolu’nun en büyük firmaları arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Aydın Söke’deki ve Ankara Sincan’daki 2 fabrikasıyla günde 1440 ton üretim kapasitesi bulunan Söke, 2022 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 489 milyon TL’lik net satışla Anadolu’nun en büyük 233. firması oldu. Söke, Aydın’ın en büyük 4. firması olurken, 114 firmanın yer aldığı gıda sektörü sıralamasına göre listenin 45. sırasında yer aldı. Hem perakende de hem profesyonel ürün grubunda geniş bir ürün portföyü bulunan Söke’nin 2024 yılının ilk yarısında kurabiye üretimine gireceğini belirten Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Çalışmaların tamamlanmasıyla yeni üretim tesisinde Söke ve özel markalı kurabiyelerin üretimi 2024 yılının ilk 6 ayı içerisinde başlanması planlanmaktadır. 30 Eylül 2023 tarihi itibari ile kamuya açıklanan son raporlarımızda bağlı ortaklığımız ChildGen dahil toplam çalışan sayısı 400, sadece Söke Un’da ise 371 kişidir. Unlu mamul tesisimizin de devreye girmesiyle bu sayımız daha da artacaktır” dedi.

BU UNUN LEZZETİ BAMBAŞKA Haber

BU UNUN LEZZETİ BAMBAŞKA

Su değirmenlerinin gür sesi yerini sessizliğe bırakırken, Ordu’da birkaç değirmen faaliyetini devam ettiriyor. Terk edilen değirmenlerin büyük bölümü yağan yağmurlar sonucu oluşan sellerde yıkılarak atıl durumda duruyor. Günümüzde az da olsa varlığını sürdüren su değirmenlerinin sahipleri, değirmenlerinin bakımını ve tamirini yaparak çalışır vaziyette hazır tutuyor. Geçmiş yıllarda yoğunluk nedeniyle değirmende sırayla mısır öğütüldüğünü belirten değirmen sahipleri göç nedeniyle köylerin boşalması ve mısır tarımının yapılmamasının değirmenleri susturduğunu söylüyor. Fatsa’ya bağlı Yalıköy Mahallesi’nde bulunan su değirmeni halen faaliyetini sürdürürken değirmen sahibi Süleyman Aydın, "Dedemin mirası olduğu için değirmenimizi kapatmıyoruz. Değirmenimizi kullanmaya çalışan vatandaşlara da ücretsiz olarak çalıştırıyoruz" dedi. "Dedemizin vasiyeti olmasa belki de biz de bakmayacağız" Yalıköy Mahallesi’nde bulunan değirmenin 1938 yılında yapıldığını belirten değirmen sahibi Süleyman Aydın "1944 yılından bu zamanda kadar değirmenimiz faaliyetini sürdürüyor. Büyük babamızdan bize kadar intikal ediyor. Vasiyeti üzerine değirmenin senelerdir bakımını yapıyoruz. Halk yararına Fatsa ve Perşembe ilçelerinde bulunan tüm vatandaşlar buradaki değirmenimizi kullanıyorlar. Bu iki ilçede oturup da buraya uğramayan vatandaşımız kalmamıştır diyebilirim. Bu yörede eskiden 12’ye yakın değirmen vardı ve artık tek olarak Yalıköy’deki değirmenimiz kaldı. Dedemizin vasiyeti olmasa belki de biz de bakmayacağız diyebilirim. Dede mirası su değirmeni evimizin yanında bulunuyor ve bakımını yapıyoruz su değirmeninin. Bu değirmenimiz şimdiye kadar faaliyetini sürdürdü ve bundan sonra da faaliyetlerine devam edecektir. Öğütülen mısırın ununu evde her şeyde kullanıyoruz diyebilirim. Su değirmenimizde en yoğun aylar mısır biçim zamanı oluyor. Öğütmeler ağustos ayında başlar ve kasım ayının sonuna kadar devam eder. Değirmenimiz yılın 12 ayı boş kalmıyor. Vatandaşlar geliyor değirmenlerimizi kullanıyorlar. Burada vatandaşlarımıza gece gündüz hizmet veriyor, hayır dualarını alıyoruz. " diye konuştu.   "Unun lezzeti çok ayrı" Değirmenin nasıl çalıştığını anlatan değirmenci Mustafa Ünlü, "Mısırımızı değirmenimizin öğütülecek yerine koyuyoruz. Değirmenimiz suyun gücüyle dönmeye başlayınca unumuzu yapmaya başlıyoruz. Bölgede teknolojiye direnen tek değirmenimiz burası diyebilirim” dedi. Haber Merkezi

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.