SON DAKİKA
Hava Durumu

OY NASIL İSTENİR?

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2023 13:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2023 13:08

Dünyanın muhtelif ülkelerinde seçimler yapılır. Bu seçimler ülke sistemine göre bir takvim ve kurallar manzumesi dâhilinde gerçekleşir.

Bazı ülkelerde seçimlere sistemlerinden dolayı iki adayla gidilir. ABD’de bu tür seçim yapılır. Bütün dünya ABD seçim sonuçlarını anında öğrenebilir.  
Bazı ülkelerde ise siyasi partiler seçime girer. Seçim sonucunda ne yapılması gerekirse o yapılır.
Bazı ülkelerde ise seçim sonuçları tartışılır. Her siyasi parti kendi partisinin kazandığına dair açıklamalar yapar. Bu tartışmalar seçimden sonra da devam eder.
Bazı ülkelerde matematik kaidelerine bakılmaksızın hangi rakam daha “fazla” diye konuşulur. Sayısal veya siyasal üstünlük gibi bir takım ifadeler kullanılır. Burada aritmetik mi sosyoloji mi daha önemli diye bir tartışma başlar.
Bir de seçim öncesi vaatler vardır ki evlere şenlik.  
Bazı ülkelerde Jüpiter, bazılarında da Uranüs yer küreye getirilme vaadi verilir.  
Bazı ülkelerde yağmur “şunun” bazı ülkelerde de “bunun” yüzünden yağmıştır.
Bazı ülkelerde seçmene vaatte hiç bulunulmaz, vatandaş gider birini seçer.
Bazı ülkelerde ise siyasiler bir hedef belirlemiştir. Kimisi iktidar olmak ister, kimi ana muhalefet. Kimisi de mecliste temsil edilmek.
İktidar olmak isteyenler seçimden sonra ne yapacaklarını önceden açıklarlar. Ana muhalefet olmak isteyenler de iktidara gelmemek için ellerinden geleni yaparlar. Ana muhalefet olmak isteyenlerin en büyük korkusu iktidar olmak veya Ama muhalefetten düşmektir.
Mecliste temsil edilme gayesi bulunan siyasi partiler ise bir sandalye bile başarı sayılır.
Bazı ülkelerde “Lütfen bana az oy verin diyen veya demeye getiren” partiler de olur. Çok oy iktidar anlamına geldiği gibi az oy da muhalefetten düşmek demektir.
Kısaca bu seçim denilen şey çok farklı geçer yeryüzü denilen geçici mekânda.
Herkesin alıştığı bir sistem vardır ve ondan vazgeçmek mümkün değildir.
Seçimleri en zor geçiren siyasi partiler ise hep Ana muhalefette kalmak isteyenlerdir. Her seçimde bir yandan ya iktidar olursam ne yaparım derken, bir taraftan da muhalefetten düşmek de var korkusunu yaşarlar.
Ancak bazı ülkelerin daimi muhalifleri oldukça başarılıdır. İktidar‘lar’ değişir bunlar hiç değişmez. Bunlar her seçim öncesi vatandaşlar “Siz kimi seçeceğinizi bilirsiniz, bir terslik yapıp bizi seçmeyin ama hep de geri bırakmayın” derler. Seçmen de hiç onları dediğinden çıkmaz. Böylece “devran” devam eder. O çok bilinen “Gün gelir devran döner” sözü siyasiler için geçerli değildir. Siyasette “devran” hep kendi ekseni etrafında döner. Tıpkı “Dünya” gibi…
Velhasıl seçimler eğlencelidir dünya mekânında.
Sizce bu sene şampiyon kim olacak?
Lütfen bizi ikinci yapın!
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.