SON DAKİKA
Hava Durumu

24 Haziran’a Sayılı Günler Kala… (5)

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2018 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2018 00:00
99 seçimlerinde yakaladığı başarıyı, 2002’de hezimete çeviren Milliyetçi Hareket Partisi, Genel Başkanı Sayın devlet Bahçeli’nin beklenmedik çıkışlarıyla girdiği seçime bir yenisini daha ekleyerek, 24 Haziran 2018 seçimlerinin de mimarı oldu bir anlamda. Tekir yaylasında 2002’nin mağlubiyetini kabul eden ancak Ankara’ya geldiğinde siyasete devam kararı alan Bahçeli’nin bu tavrı, MHP tabanındaki kırılmaların da başlangıcı oldu bir anlamda. Parti içi muhalefet sesini yükseltti, olağan kongrelerde birden fazla aday çıktı ancak koltuğunu korumayı başarsa da partini bölünmesine mani olamadı.
Yedi Haziran 2015 seçimlerinde 80 milletvekili çıkaran ve AK Parti ile koalisyon kurması beklenen Bahçeli’nin yine sandığı işaret ederek girilen 1 Kasın seçimlerinde milletvekili sayısının yarısını kaybetmesi ve HDP’nin gerisinde kalması ise bardağı taşıran son damla oldu.
Parti içinde yapılan girişimler sonuçsuz kalıp, Olağanüstü Kongre süreci muammalı bir şekilde sonuçlanınca da olan oldu ve siyaset tarihimiz yeni bir partiyle tanışmış oldu.
Aslında Milliyetçi Hareket Partisi tabanını 16 Nisan referandumunda Bahçeli karşıtlığı sebebiyle yüzde 70-80 aralığında diyebileceğim bir oranda hayır oyu kullanması, ayrışmanın ayak seslerini sağır sultana bile duyurmuştu da duymak istemeyen Bahçeli kulaklarını tıkamıştı.
Velhasıl, MHP 24 Haziran seçimlerine bölünmüş olarak girecek. Baraj sorunu gözükmese de üstün bir başarı elde edip edemeyeceğini sandık sonuçları gösterecek.
Ordu’dan en son 2012 seçimlerinde bir milletvekili çıkaran ve ardından girdiği seçimlerde ise bu başarısını tekrarlayamayan MHP, o gün milletvekili olan Cemal Enginyurt’un liste başı olduğu adaylarla ile 24 Haziran seçimlerine girecek.
1999 seçimlerinde Ordu’da oy kullanan seçmenin yüzde 16,61’i MHP’yi tercih ederken, 2002’de ise yüzde 7,9’u, 2007 seçimlerinde yüzde 14,8’i, 2012 seçimlerinde yüzde 11,3’ü, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 12,84’ü, 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise yüzde 9,36’sı, elindeki evet mührünü Milliyetçi Hareket Partisi hanesine kullandı.
99’dan buyana sadece üç ismi MHP Ordu Milletvekili olarak meclise gönderen Ordulu seçmenin bu teveccühüne mazhar olan isimler ise sırasıyla Cemal Enginyurt, Rıdvan Yalçın, Yener Yıldırım.
Çizgisini değiştirmeyen, söylemleri ve eylemleri ile çoğu zaman ülke gündeminden düşmeyen Sayın Cemal Enginyurt yeni bir seçimde yine MHP’nin birinci sıra milletvekili adayı olarak siyasetine devam ederken, diğer iki isim Rıdvan Yalçın ile Yener Yıldırım İyi Parti saflarında yer alıyor. Rıdvan Yalçın başvuru yapmasına karşın listeye konulmaz iken, Yener Yıldırım deyim yerinde ise tepeden inme liste başı oldu.
Bunca hengâmeden sonra MHP Ordu’dan Cemal Enginyurt’u tekrar meclise gönderebilecek mi diye sorarsanız, pek mümkün gözükmemekle birlikte ihtimal dışı olmadığını ancak bu dengeyi kurabilecek bir tabana ihtiyaç duyulduğunu söyleyebilirim.
Lakin listede yer alan ve daha önceden kazanılmış bir siyasi geçmişe sahip olamayan isimlerle ne kadar başarı elde edecek, hep birlikte göreceğiz. Ülke genelinde yaşanan ayrışmanın, yerelde yaşanan küskünlüklerin ve hatta bizzat Enginyurt tarafından koltuğa layık görülenlerin çalışıyorlarmış gibi gözükmesine karşın pek de sahaya inmemeleri, hatta ve hatta seçim turlarına çıkan Enginyurt ile birlikte gözükmekten kaçınıyorlar izlenimi vermelerinin de seçim sonrasında bir hesabı olacağını belirtmekte fayda var.
2019 Mart ayında yapılması muhtemel Belediye Başkanlığı seçimlerine adaylık için kolları sıvayan bu kişilerin saf dışı kalma ihtimalleri de oldukça yüksek. Zira yediği ayazı unutmayan bir kurt var ortada. Demedi demeyin!
Seçimlere sayılı günler kala elini taşın altına koymayan ilçe başkanları ve yöneticileri, seçim akşamı başkanlık ofislerindeki eşyalarını toplamaya başlayabilirler. Eğer ben Cemal Enginyurt’u tanıyorsam, mutlaka ama mutlaka hesabını sorar.
Kaldı ki seçimin genel veya yerel ayrı mı da olmaz. Her biri diğerini var eden ve güçlü kılan argümanları bünyesinde barındırır ve olmazsa olmazıdır. Alınan sonuç, sonranın hazırlığı açısından göstergedir. Ayrıca eksikliklerin görülmesi ve bertaraf edilmesi için de kayda değer verilerin toplanmasına vesile olur.
Herkes kendi adaylığında sahaya inerse, hüsran kaçınılmaz olur.
Görüşmek üzere. Hoşça bakın zatınıza...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.