SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükşehir Yarışı; İki Bakan Bir Vekil…

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2019 00:00
Sayılı güler tez geçermiş ya, işte aynen öyle.
Kasım 2018’da adaylık süreciyle başlayan 31 Mart yerel seçimlerinde artık, hangi adayın ne kadar oy alacağı tahmin edilmeye çalışılıyor. 
Her ortamın yegâne konusu bu…
Gelinen noktada Ak Parti’nin adayı Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Saadet Partisinin adayı İçişleri Eski Bakanı İdris Naim Şahin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı ise Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, ipi göğüslemek için sahadalar.
Birden fazla anket sonuçlarının ve tahminlerin havada uçuştuğu şu günlerde, Ak Partililerin seçimi kazanacaklarına dair endişesi bulunmazken, Saadet Partililerin Eski Bakan Şahin’den sonra umutları tavan yapmış durumda. CHP’lilerde ise “Acaba iki eski Ak Partili yarışırken, aradan sıyrılabilir miyiz?” hevesinde.
Peki, kim neye göre kendini daha şanslı görüyor?
2014 yerel seçimlerinde büyükşehir için beş isim yarışmış; Ak Parti’nin adayı Enver Yılmaz yüzde 54’lük oy oranı ile ipi göğüslemişti. CHP’nin adayı Seyit Torun yüzde 34, MHP’nin adayı Cemal Enginyurt yüzde 8, SP’nin adayı Veysel İlhan yüzde 1, BBP’nin adayı Muhittin Açıcı ise yüzde 0,85 oy oranı ile sandıktan çıkmıştı.
2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimine ise ittifaklar damgasını vurmuş; cumhur ittifakı, millet ittifakının iki katından fazla oy alarak 4 milletvekili kazanmıştı. 
Millet ittifakı ise ancak 2 milletvekili çıkarabilmişti. Her ne kadar aktörler değişmiş olsa da, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler açısından geçmiş yıllarda alınan bu sonuçlar belirleyici olacaktır. Tabi ittifak içinde bulunan partilerin yerel unsurları genel merkez kararına rağmen farklı yönde hareket etmezler ise…
İttifak öncesi dönemde Sayın İdris Naim Şahin’e Enginyurt’un davetinin bulunması, ilçelerde ise teşkilatların üstü kapalı destek verecekleri yönündeki söylemler MHP’li seçmenin Ak Partili Hilmi Güler’e yeterince oy vermeyeceği şeklinde bir fısıltıyı yayıyor sokakta.
Ayrıca İyi Parti ile görüşülmesine ve Ordu teşkilatı tarafından Büyükşehir Adayı olarak duyurulmasına karşın, Genel Merkezin onay vermediği adaylık için İyi Parti’ye geçmiş olan MHP Eski Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ile MHP’den geçiş yapan İyi Partili birçok isim de Büyükşehir’de İdris Naim Şahin’e destek vereceklerini gizlemiyor. Her ne kadar CHP’nin listesinde yer alsalar da…
Bir de Ak Parti’nin küskünleri olarak tarif edilen ama ete kemiğe bürünemeyen, oluşum haline gelemeyen ve dahi algı oluşturmaya yönelik olduğu izlenimi veren kesim var ki, (kimileri yüzde 10, kimileri de yüzde 20 ile ifade ediyor) tepki olarak oylarını İdris Naim Şahin nam-ı hesabına Saadet Partisine verecekleri belirtiliyor.
Ordu Büyükşehir için aday çıkarmayan MHP’nin 2018’de aldığı yüzde 16,85’lik oyu ile Ak Parti’nin almış olduğu yüzde 48,77’lik oyu topladığımızda; yüzde 65,62’lik bir rakam ortaya çıkıyor ki bu; her üç seçmenden ikisinin cumhur ittifakına destek verdiğini gösteriyor.
Bu duruma göre Adıgüzel ile Şahin, kalan yüzde 35’i bir araya getirerek, üzerine de kızgınları, küskünleri, karşıtları toplayarak yüzde 51’e ulaşmaya çalışacak. CHP seçmeninin yüzde 22’lik oyundan ne kadarı partisinden vazgeçecek ya da partisi adayından vaz mı geçecek, orası da ayrı bir vakıa.
Eskilerin değimi ile “Deniz yanar mı? Bir ihtimal” ama öncelikle CHP’nin Adıgüzel’i Büyükşehir adaylığından çekmesi, teşkilatlarını ikna etmesi ve seçmenini de Saadet Partisinin adayına oy vermesi için ikna etmesi gerekir ki olmayacağı oldurmak gibi bir durum. 
Her ne kadar yerel seçim olsa da, ittifakların yaşanacağı bir seçim olması münasebetiyle tahminde bulunabilmek için tercih ettiğim veriler, 2018 milletvekili sonuçlarına dair olanlar.
Millet ittifakının yüzde 32’lik oyundan CHP’nin yüzde 22’sini hesap dışı tutarsak, geriye yüzde 10’luk bir oy kalır ve bu Sayın İdris Naim Şahin’in başlangıç oyu olur.
Tüm bunlara rağmen; İdris Naim Şahin Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olur mu? Dedim ya,  denizin yanması ihtimali kadar. Ancak olur mu olur. Olursa da kahraman olur.
Ya olmaz ise ne olur?
O zaman da yol yürüyeceği bir partiye ve partililere sahip olur.
Seçimlerin sonucunda kimin ne kadar oy alacağını belirleyecek kilit partinin MHP olacağını söylemeye bile gerek yok sanırım.
Yüzde 17’ye yakın bir oy alan MHP, 2018’deki başarısını devam ettirirse, DR. Mehmet Hilmi Güler’e Büyükşehir Belediye Başkanlığı şimdiden hayırlı olsun.Aksi halde, sandıklar açıldıktan sonraki sayım süreci; kalp atışlarını hızlandıracak. 
Ve sonrasında da Ordu siyaseti yeniden şekillenecek.  Etekteki taşlar da aynı sandıktaki oylar gibi 
sayılacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.