SON DAKİKA
Hava Durumu

ŞAİR ve YAPAY ŞAİR

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2019 00:00
Şair Adaylarına ve şiir sevdalılarına duyurudur. Yani kendi çapında duyuru olduğunu iddia eden bir yazı. Deneme olduğu için formatımız, imkansızı dahi deneyebiliriz. 
" İlham" dediğimiz şey, hayal gücüdür. Hayal gücünün sınırlarını kelime belleğiniz belirler. Temiz ve saf duygu, dahi bir zeka,kadim iyi ve kötü kapışması şairin kelime seçme ve şiir oluşturma algoritmasıdır. 
Kasparov'u yenen " Bilgisayara" meydan okuyorum. Her ikimize de ( deneydeki verileri çoğaltabilir ya da azaltabilirsiniz/ yani ister genişletin, isterse daraltın) yirmi kelime verilsin. Bir tema ve onun alt kümesi bir konu. Bu bilgisayar bu rastgele donelerle benden daha iyi bir şiir yazabilir mi?
Cevap, asla hayır...
Neden?
On adımda ispat gayreti:
BİR: Bilgisayar ( haz) alamaz (acı  ) duyamaz . Bende ikisi de var. Hatta hazdan acı, acıdan haz çıkarabilirim. 
İKİ: Benim genlerim binlerce yıllık bir birikimi 
(olumlu/ olumsuz) taşırken, onun genetik geçmişi en baba 50 yıl. 
ÜÇ:Bilgisayar ( birey) değildir. Ben bireyim. Not: Birey kelimesinin İngilizce karşılığı olan " individual" bölmek anlamına gelen" divide" sözcüğünün " in" olumsuzluk ekiyle birleşmesinden oluşur ve tam anlamıyla " bölünemez" olanı ifade eder.
DÖRT: Bilgisayar kendi yalanına inanamaz. Ben ise, hem kendi yalanıma inanabilir hem de inandığımı yalanlayabilirim.
BEŞ: Benim ustam " Tanrı", onun ustası " İnsan", ben " doğuruldum" o ise " üretildi".
ALTI: " Gülemez" güzel espiri yapsa da; " ağlayamaz" ağlanacak bir metin oluşturabilse de.
YEDİ:Asla bir sevgiliyi öpmenin, öpmeyi istemenin, istemeyi hayal etmenin, hayali sonsuz bilmenin ne olduğunu kavrayamaz.
SEKİZ: Paradigmal bir estetik zevki asla oluşturamaz...
DOKUZ: Bizim gibi sıfırdan gelmediği için güdüktür. ( Doğum, bebeklik, ilk yürüme, gençlik, ilk aşk, evlenme vb.) Bizde adım adım inkişaf, onda bir anda yapılış var.
ON: Bendeki en büyük avantaj, ölme kaygım ve öleceğimi biliyor olmam, ve bir gün ölmemdir. Onda bu duygunun olmadığını biliyoruz. Benim, kendimi tanımladığım onlarca duyguyu, o sadece " format" ile ifade edebilir.
Yapay zekaya meydan okumak kibir değil gerektir. Yapay zekanın bana meydan okuması kibir değil sistemdir. Yapay zekanın, başka bir yapay zekaya meydan okuması kibir değil başarıdır. 
Şiir dilini öğrenin, yeniden onun dönemi başlıyor.
Vesselam...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.