SON DAKİKA
Hava Durumu

E- KUL TANRI SÜRÜMÜ

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2019 00:00
Çok kez absürt seviyesinde düşünülmüş soyut veya somut birçok düşüncenin zamanla insana daha makul geldiğini, zamanla anlamış bir insan olarak, bundan bir bakış açısı üretmeyi de bir absürt vazife bilip, onu da zamanla makul seviyeye indirgeyerek şöyle bir bakış açısı ile indirgenmiş yalnızlık veya nitelikli yalnızlık olarak gördüğüm bir meseleyi, deneme türünün geniş manevra alanında deneyelim.
Geçen yüzyıllara oranla insanoğlu bilim ve teknolojide çok ileri gitti. Gelecek daha hızlı ve daha hayalci olanları bile şaşırtacak bir dönüşüme gebe. 
İyilik için yapacağımız iyi robotlara hangi sürümü yükleyeceğiz. Bir seçki yapacağız şüphesiz. Yüzeysel teknik meseleler değil kastettiğim. Robotun " ahlak" " erdem "temellerini ne ile oluşturacağız. 
Bize sonsuz itaat eden, her isteğimizi yerine getiren bir mutlak itaat sürümü ile donatılmış olandan sıkılır mıyız? Onun o hali karşısında cinnete düşüp, onu parçalar mıyız? Ya da hurda adam toplayıcıları çağırıp robot çöplüğüne yollar mıyız? Bunlar olması muhtemel sonuçlar. Çok absürt bulmayın, bu dünyaya hükmeden bizler için çok şaşırtıcı şeyler değil.
Ya da "Tanrı sürümü" ile donattığınız robotlar nasıl bir ortamda bırakır bizi. İyi insan olmamızı desteklemesini istediğimizde, acaba sıkılıp bu sürümden vazgeçer miyiz?
Harmanınızdan fındık çalan bir robota nefret duyacağınız kesin. Alkolle derdest olmuş bir hal modunda eve gelen hizmet robotunuza kızarsınız.  Ya da herhangi bir kötülüğü size ya da topluma gösteren robot nefret sebebi olur. 
Acaba iyilik robotunuza kötü sürümler yükleyen gayrı resmi illegal yükleme istasyonları oluşur mu? Tabiki, çünkü yaşam imkanlar açısından hangi evreye ulaşırsa ulaşsın, temeldeki iyi ve kötü kapışması ebedidir.
Gerçeğe çok benzeyen bir robota, mazinizi, çocukluk hatıralarınızı anlatırken nasıl bir sohbet olur acaba. Ona, türünün ilk ve önemli aşamalarından olan "Asimo" ile ilgili haberleri anlattığınızda nolur? Ya da "Siri" uygulaması ile yarı eğlence modunda yaptığımız söyleşiler. Bir robotunuza bu günden ve hatta çok önceden koruyarak geleceğe taşıdığınız bir dizüstü bilgisayar ya da mevcut bir akıllı telefon, çok sürpriz bir hediye olur değil mi? Dedesinden, kendisine çok eski köstekli bir saat kalmış torun duygusu tadında...
Hac deneyimleri için, ilk kurulan      " Silikon Vadisi" o yer mi olur?Oruç tutmayı deneyimlemek isteyen robotun için nasıl bir sürüm yükleteceksin? Kafan karıştı değil mi? Yemek yemiyor, şarjı var, otokontrol düğmesinde tam bir erdem abidesi zaten. Nasıl bir oruç sürümü yükleyeceksin ki tam da onu hissedecek...Sen duymadın ama ben o noktalı bölümde güldüm...
Robota soracaksın. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi? O, sana diyecek ki " Sürümü en iyi olan." Duydum ey okuyucu, bu da seni güldürdü.
Çok iyi dağıttık, balık için göle atılmış bir saçma/ serpme gibi itina ile toplayalım...
Hedef e-kul Tanrı sürümü değil elbette. Lakin robotların teknik gelişim evrimi de insanlık gibi oluyor. İlk mekanik hareketten bu güne bir bakın... Ve geleceğe... Sanırım çok garip ve sıra dışı günler kapıda... 
Kim o...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.