SON DAKİKA
Hava Durumu

ZAKKUMDA SAKLI DEHA

Yazının Giriş Tarihi: 09.10.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.10.2019 00:00
Dahi bir duruşun sır barındırmaz yalınlığına hapsedilmiş silik bir kişilik gibiydi adamı bir an bile önemsemeyen o sessizlik. Susmak gibi değildi bu sessizlik.Bilgenin ahında ve avazında bağıran manaydı. Cahillere söylenen bağırtı, sessizliğin yoklukla izahı kadar derindi. Kavrayanlar bundaki sırrı, sustular. Konuşanlar ise hala anlamayanlar.
Zakkumda saklı deha. Faydası gizli, zararı açık her olay ve olguya. Sistemle uyuşamayanların kötü kötü etiketlerle yaftalandığı bir zamanda, işe bir yerden başlamak gerek. Durağanlığın, üretememenin çok da önemsenmediğini görmek ayrı bir sorun.
Kabiliyetlerin keşfedilmesinde, dahinin gün yüzüne çıkarılmasında “ Devlet” başat bir rol üstlenmelidir. “ Yapay zeka ve gelecek kuramları” bu kadar hızla ilerlerken, dehaları mutlu bir sistemin içine çekmek zorundayız. Henüz geç kalınmış değil. Bir şekilde bir yerden başlamak gerekir.
Toplumları yönlendiren “ moda düşünceler” acımasızca üzerimize gelirken, bizim bazı yapısal temel sorunları hala çözememiş olmamız, gelecek adına şevkimizi kırmaktadır.
Modernite, her ne kadar “ hümanizm” kartını kullanıyor olsa da bu bizim için bir iyi niyet göstergesi midir, tartışılır? Sistem eleştirilerini bir yandan yapalım. Hep beraber taşın altına elimizi koyalım. Lakin bir başka açıdan da “ Zakkumda saklı dehayı “ farkedelim ve harekete geçelim. 
Eğitimin tümden dönüşümünü ( Finlandiya ve Norveç örnekleri bir gösterge olabilir.) sağlama hedefimizi adımlarken, bu bahse konu olan meseleyi de unutmayalım. Çoklu Zeka Kuramlarını ve daha nice bilimsel tespitleri önemseyelim. 
Toplumların hızla dönüştürüldüğü, gelecekte daha da hızlı dönüştürüleceği bir ortamın eşiğindeyiz. Dünya realitesini kaçırmamak, hedef ile mümkün arasında bir denge kurmak ve meseleye bir yerinden başlamak gerekir. Başlamak, bitirmenin yarısıdır demiyorum çünkü artık bitirmek yok. Deha algınızı geniş tutun. Sadece bilimsel düşünmeyin. Yüz metre koşusu birincisi olabilecek bir kişi de o alanın dahisidir. Çoklu ve çok yönlü bakmak gerekir.
Neden devlet başat rol oynamalı. Ortaya çıkarılacak fayda devlet tarafından korunmalı, dahi de korunmalı. “ Isparta uçağı” şaibeleri, devrede devlet olursa, olmaz. Mesele anlaşılmıştır, umarım.
Bu bağlamda Bilim Sanat Merkezleri daha esnek bakış açıları ile daha realiteye yakın kuramlarla şekillendirilmelidir. Bu mecburi bir durumdur, asla bir lüks olarak değerlendirilmemelidir. Bu genç nüfus yoğunluğunda, dehaları heder etmek bir sistem günahı olur. Bu merkezler, dehalara ve benzeri üstün vasıflı öğrencilere yön verecek öğretmenlerle çalışmalıdır. Tümden bir dönüşüm mümkündür. Meselenin doğru zamanda doğru yerde doğru insanlarla gündem olması gerekir. Siyasi ve günübirlik bakış açıları bu yapıların kapısının önüne dahi gelememelidir.  
Bu mesele önemsenmelidir. Çok geç kalıyoruz. Artık bu geç kalmayı telafi edemeyeceğimiz yıllar başlıyor. Bir ufuk değişikliği bir yeni algoritma inşasına ihtiyacımız var...
Bitirirken sözü, “ Yeni Bir Dünya” kuruluyor. Her yanı ve her yönüyle. Bu yeni sayfaya- Yeni Dünyaya- girmemiz gerekir...
Bitirelim...
Deha yarışmaz...
Deha ilgi dilencisi değildir...
Deha ufkunu açacak ve onu doyuracak bakış açıları ister...
Sonra...
Siz yolu açın, sonrasını onlar halledecek...
Hem de şaşırtıcı bir mahiyette...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.