SON DAKİKA
Hava Durumu

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2020 00:00
İlgili Bakanlıklar tarafından üzerinde çalışılan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Tüm çalışanlar öncelikle karma Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine dahil olacak, sonra dileyen isteğe bağlı sisteme geçiş yapabilecek.

Tamamlayacı emeklilik yaşı 60 olarak belirlendi.

Sistem 1 ocak 2022 tarihi itibariyle başlayacak. Kapsam dahilinde tüm çalışanlar TES’e dahil olacak, sonra dileyen çalışan isteğe bağlı TES’e geçiş yapabilecek.

60 yaşını doldurmamış katılımcılara talep edilmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere evlilik, işsiz kalınması, ilk konut edinimi ve ağır hastalık gibi sebeplerin her biri için başvuru tarihindeki bireysel emeklilik hesabındaki tutarın %10’ u ödeme yapılabilecek.

Mahkeme ve ara bulucuya gitmiş tazminat alacakları geçmiş haklar korunduğu için hukuki sürece ilişkin tazminatlarda bir değişiklik olmayacak.

Tüm çalışanların kıdem tazminatına tabi geçmiş döneme ilişkin hakları aynı şekilde korunarak karma TES’e geçiş yapılacak. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılan çalışan geçmiş kıdem tazminatını alabilecek, ayrıca yeni sisteme bir aktarım yapılmayacak.

Kişi emekli olduğunda hesabında biriken tutarın %25 ‘ine kadar toplu ödeme alabilecek. Bireysel fon hesabında kalan tutar aylık olarak ödenecek. İstifa durumunda işçiye birikimleri çalışan sistemden çıkış şartlarına bağlı olarak kısmı çıkış ya da emeklilik yaşında bunu alabilecek. Bir yıldan uzun süreli çalışılan işler :

Bireysel fon hesabında ödenen primler hiçbir işleme tabi tutulmadan kayıpsız şekilde hesapta yer almaya ve fonlarda nemalanmaya devem edecek.

Çalışan haklı fesih sebebi dışında işten çıkarılır veya istifa ederse bireysel fon hesabındaki son çalıştığı firmadaki çalışma dönemine ilişkin biriken tutarı aynen korunacak.

Sistemden tamamen çıkış şartları

Cayma ve ayrılma hakkı bulundurmayan bu sistemden tamamen çıkış, emeklilik denemi sona erdiğinde çalışanın ölümü veya maluliyet durumlarında olacak.

Birikmiş kıdem tazminatına ilişkin hiçbir yeni düzenleme yapılmayacak, çalışan kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten çıkarıldığında geçmiş kıdem tazminatını alacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.