SON DAKİKA
Hava Durumu

MEMURLARDA YAŞ HADDİ VE EMEKLİLİK

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2020 00:00
5434 sayılı T.C Emekli Sandığı Kanununun 40. Maddesi 03.04.2003 tarih ve 4839 sayılı Kanunla değiştirilmiş ve iştirakçilerin görevleri ile ilgilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi istisnalar hariç 61 yaşını doldurdukları tarihe indirilmiştir. 61 yaşını dolduranların açıktan veya naklen tayinleri yapılamayacağı hükme bağlanmıştır. 4839 sayılı Kanunla yapılan değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından anayasal eşitlik kuralına ve kademelendirme yapılmadığı gerekçesi ile iptal edilmiş ve yürütmesi durdurulmuştur.
08.07.2003 tarih ve 4919 sayılı Kanunla yeni bir düzenleme yapılmış, emekli sandığı iştirakçisi olan devlet memurlarının görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi yine 61 yaşını doldurdukları tarih olarak belirlenmiştir. Ancak kurumların kendi personel kanunlarındaki hükümler ile 5434 sayılı Kanunun 43. maddesindeki belediye başkanı ve il daimi komisyon üyeleri ile ilgili hükmü saklı tutulmuştur.
    Devlet Memurları 25 fiili hizmet yılını doldurmaları halinde, emeklilik için belirlenen kademeli geçiş tablosundaki yaş haddini beklemeden işten ayrılabilir ancak emeklilik aylığının bağlanabilmesi için yasanın öngördüğü yaş haddini beklemeleri gerekir. Ayrıca bu kişiler emekli aylığı alamadıkları süre içinde kendi üzerlerinden sağlık yardımı da alamazlar. Ancak eş veya çocukları üzerinden sağlık yardımı alma hakları varsa bunlar üzerinden değilse gelir testine girerek GSS kapsamından sağlık hizmeti alabilirler.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.