SON DAKİKA
Hava Durumu

BAĞ-KUR’DAN ÖZEL KOŞULLARLA EMEKLİLİK

Yazının Giriş Tarihi: 21.11.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.11.2020 00:00
506 sayılı Kanun’da engellilere/sakatlara mahsus özel düzenlemelere yer verilmişti. Ancak 1479 sayılı Bağ-kur Kanunu’nda engellilere/sakatlara mahsus özel düzenlemeler bulunmamaktaydı. Dolayısıyla 4/a kapsamındaki sigortalılar vergi indirim belgesi alarak daha erken emekli olabilirken, 4/b kapsamındaki sigortalılar bu haktan mahrum bırakılmıştı.
5510 sayılı Kanun engelli olan 4/b kapsamındaki sigortalıların daha erken yaşta emekli olmasına ilişkin düzenlemelere yer vermiştir.
5510 sayılı Kanunun emeklilik sigortasından aylığa hak kazanma koşullarının düzenlendiği 28. Maddesinde, 4/b sigortalıları için de özel düzenlemelere yer verilmiştir. Özel düzenlemeler içinde yer alan ve sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başlamadan önce malul olanlar ile çalışma gücü kaybı %60’ın altında olanların (%40 ila %59 arası) daha erken emekli olabilmesi mümkündür. Bu düzenleme 4/b kapsamından emekli olacaklar açısından 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunan sigortalılara hemen uygulanmaktadır.
İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE MALUL OLAN 4/B KAPSAMINDAKİ SİGORTALILARIN EMEKLİLİĞİ
5510 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün %60’ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya özrü sebebiyle malullük aylığından yararlanamaz. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan 4/b sigortalıları, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün primi bildirilmiş olmak şartıyla emeklilik aylığı almaya hak kazanır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.